2014.07.22 Chili, ingefær og en utrolig masse krydderurter

I dag skulle vi tidligt op (6:30) for at være klar nede på Hai Café til opstart på vores cooking class kl. 8. Og inden da skulle vi lige have pakket lidt svømmetøj samt spist morgenmad – og til sidst finde vej derned. Det gik heldigvis fint, og vi sad klar dernede på slaget 8. Det havde vi nok ikke behøvet, for der gik lidt tid, før alle var samlet og klar.

Vi havde tilmeldt os hel-dags cooking class (8-15) hos Red Bridge – som Lasse havde udvalgt efter gennemlæsning af Lonely Planet’s anbefalinger. Det skulle vise sig at være et rigtig godt valg! Efter den lidt stille start og have fået hilst på holdets 4 andre deltagere, blev vi sendt op til minibussen, som skulle køre os ud til en nærliggende landsby. Landsbyen skulle være en samling økologiske landbrug, og vi havde nok lidt svært ved at finde ud af, hvad vi skulle forvente. Vi blev noget overraskede, da vi kom frem til en ret stor landsby med mark efter mark efter mark med det skønneste krydderurter og grøntsager. Alle marker blev kun gødet med tang fra fjorden – og alt arbejde i marken var manuelt. Men så fint og velholdt det hele var! Og som alting groede trods den (særligt i dag helt ulidelige) varme. Langs markerne var der endda også et par reje-dambrug samt et til krabber og et til ænder. Det var en spændende tur gennem markerne, hvor vores guide plukkede, viste, lod os dufte og fortalte om brugen af de forskellige urter. Meget spændende. Men også utrolig varmt – solen brændte ubarmhjertigt og alle var lettede, da vi kom frem til en overdækket lille terrasse, hvor vi fik serveret passionsfrugtjuice.

20140722_092034_40d

Efter besøget i marken tog vi tilbage til Hoi An og gik på markedet. Her handlede vores guider til dagens madlavning og introducerede os samtidig til alle de mange ting, de bliver solgt. Det var også en rigtig sjov oplevelse. Vi fik endda guiden til at købe lidt krydderier til os (da vi var gået, så vi ikke skulle betale turistpris;)).

Efter markedet kørte bussen os ud til Red Bridge, som er madlavningsskole og restaurant samt en stor villa, som kan lejes. Så snart vi havde fået lidt at drikke (og det fortsatte under hele dagen – fri sodavand, øl og vin…) gik vi straks i gang med dagens program. Vi skulle både lære at lave Pho (Vietnams nationalspise), rejer i bananblade, grillet fisk og en kyllingesalat. Det overraskede vist os alle, hvor komplicerede disse retter var. Selvom vi fik god hjælp af vores to kokke og tre effektive kvinder (som gjorde ting klar, vaskede op osv.), tog det alligevel adskillige timer at få tilberedt de 4 retter. Undervejs fik vi brugt et utal af chilier og hvidløg og taget så mange billeder, at det store kamera løb tør for plads

20140722_115824_40d

20140722_121322_40d

20140722_134130_40d

20140722_134356_40d

Det var rigtig, rigtig sjovt. Vi fik selv lov til at lave rigtig meget: hakke, koge, svitse, grille… Og der blev ikke snydt med noget – vi lavede endda vores egne risnudler! Undervejs holdt vi spisepauser, efterhånden som hver ret blev færdig, og før den sidste ret blev der endda tid til et dyp i poolen. Lækkert. Alt for hurtigt blev kl. dog 14.30 og vi skulle med en båd tilbage til Hoi An. Sikke en dag det havde været, og bådturen tilbage gennem floden blev en rigtig fin afslutning.

Tilbage i Hoi An var det stadig utrolig varmt, og vi havde en lang liste over ærinder. Vi skulle hente en uro i en butik, et par sko i en anden, prøve tøj hos to forskellige skræddere og få ændret vores hotel-navn hos dykker-firmaet (vi har booket et nyt hotel, som vi flytter ud til i morgen – Lasse har ønsket pool! ). Et skridt at gangen kom vi endelig hele vejen rundt og var godt trætte. Så vi gik tilbage til hotellet og fik os en dessert til deling (vi kunne umuligt spise aftensmad efter at have spist hele dagen). Og så gik den næste times tid med at spille pool i hotellets have. Strømmen var endnu engang gået, og eftersom vores hotel var et af de få steder med egen generator, gav det ikke mening af gå ud i byen.

Da Lasse havde vundet spillet, var strømmen heldigvis kommet tilbage, og vi kunne gå ud i byen – så jeg ikke behøvede at tabe endnu et spil. Målet var kort væk – vores spa-dame fra i går var igen blevet udset som destination. Lasse ville gerne have masseret lægge, og jeg ville teste en pedicure. Det blev en dejlig afslappet afslutning på aftenen, siddende i et par bløde stole med en fan lige foran os og med udsigt til gadens aktivitet blev vi forkælet af de søde piger. Dejligt.

Hjemme igen var det ikke svært bare at krybe i seng og finde ro efter endnu en dag med mange indtryk.