2014.07.01 – Op ad Mekong

20140701_054306_40dDagen startede kl. 5:20 med et insisterende vækkeur. Vi havde besluttet, at siden vi nu alligevel skulle tidligt op og med båden, kunne vi lige så godt stå ekstra tidligt op og få set munkene i Luang Prabang gå deres runde i byen og hente mad. Så 5:30 stod vi klar på hovedgaden. Kort efter kom de først munke ud fra det nærmeste tempel og gik forbi den håndfuld ældre kvinder, som delte ris ud lige hvor vi stod. Senere kom der et par flokke fra de andre templer. Det var meget stille og fint – nok lidt mindre end vi havde forestillet os det.

Tilbage på hotellet fik vi pakket sammen, spist morgenmad og tjekket ud. Herfra fandt vi en tuk-tuk som ville køre os til båden. Båden vi ankom til, var ikke særlig fyldt og havde gen-brugte flysæder – noget mere behageligt end vi havde frygtet efter Lonely Planets beskrivelse. Vi fandt et par pladser nede bag ved. I morgen finder vi nok nogle lidt længere fremme, så man slipper for den værste motorlarm. Afsted kom vi og så sejlede vi ellers bare op ad Mekong floden time efter time. Ganske få variationer i landskabet, men langsomt blev der dog mere og mere jungle. Undervejs oplevede vi, hvordan der pludselig kom et par fiskenet til syne, så et par mere og pludselig gik der en flok drenge på stranden, og så fik vi muligvis øje på den godt skjulte landsby oppe i kanten af junglen. Andre gange opdagede vi slet ikke byen, før vi næsten var forbi. Og atter andre gange måtte vi opgive at finde ud af, hvor manden på stranden dog kom fra.

Undervejs blev de lokale sat af fra tid til anden, mens vi andre forsøgte at gætte os til, hvor lang tid turen ville tage. Det endte med at blive 10 timers sejlads. Så der var god tid undervejs til at nyde udsigten, spise de medbragte snaks, tale sammen, læse, høre musik, lege (”skibet-er-ladet-med…”) – og også tid til bare at kede sig… Med udsigt til en lignende tur i morgen føler vi os ret sikre på, at vi nok skal komme godt ned i gear.
Fremme i Pak Beng (hvor vi skal overnatte inden den fortsatte tur til Huay Xai) fandt vi et rimeligt hotel med AC. Vi blev lidt forvirrede over omregningen mellem dollar og kip – men nu tror vi nok, vi har fået styr på det. Aftensmaden fandt vi på en indisk restaurant med fine farvede lamper og dejlig udsigt over Mekong – i præcis 5 min. til solen gik ned og der blev kulsort Men maden var god og kom hurtigt – så vi ikke længe efter kunne sætte kursen tilbage til hotellet og en god nats søvn inden endnu en sejltur i morgen.

PS. Selvom sejladsen er spændende, tror vi nok, vi finder en bus retur… Det går alligevel liiidt laaangsomt…

PPS. Lasse vil gerne lige pointere, at han i den ene runde ”skibet er ladet med” formåede at gætte allerede i første spørgsmål, at skibet var ladet med gardiner… (selvom det jo slet ikke er sjovt at lege på den måde…)