2014.07.13 Perfume Pagoda

I dag skulle vi tidligt op og på tur til Perfume Pagoda. Vi havde på forhånd aftalt at spise morgenmad på hotellet (selvom det ikke var inkluderet). Den lækreste buffet ventede os, men vi havde dårligt nok spist op, før de kom og fortalte at vores tur-bus var kommet (15 min før tid). Heldigvis havde receptionisten set, at vi ikke helt var færdige, og havde sendt bussen videre til næste hotel og bedt dem komme tilbage. Så vi fik spist færdig i ro og mag og var helt klar, da bussen kom tilbage. Vi var 14 turdeltagere og en guide. Først bød turen på 2 timers buskørsel. Ikke så spændende – tilbage af HW1 som vi var kommet langs i toget til Hanoi. Men guiden var god til at forklare undervejs og svare på spørgsmål. Han fortalte fx at alle de små grave placeret rundt om midt i rismarkerne ganske rigtigt var grave. Folk begraver deres familiemedlemmer midt i marken, fordi de begravede bringer held og beskyttelse til marken – og fordi det efterfølgende bliver sværere at tage jorden fra familien igen, som på den måde har synlig bevis på, at jorden er deres.

Fremme ved destinationen blev vi sendt over i små robåde, som skulle bringe os ud til tempelområdet. Det er udelukkende kvinder, som ror bådende, og de har en noget spøjs teknik. De sidder bagerst i båden og skubber både frem – primært ved at udnytte deres kropsvægt til at tvinge årene frem i vandet. Undervejs på ro-turen så vi denne turs første overraskelse: lotusblomster. De stod alle vegne i flodkanten og så utrolig smukke ud. Lotusblomsten er Vietnams nationalblomst. Den ligner en forstørret åkande, har frø der bliver brugt som sovemedicin, og så er den selvfølgelig også et vigtigt buddhistisk symbol. Det var så smukt! Samtidig tronede bjergene sig op i baggrunden, så her blev taget rigtig mange billeder.

Efter 1 time var vi endelig fremme ved tempelområdet. Her startede vi med at gå et godt stykke op til det første tempel, som vi så fik lidt tid til at beundre i fred. Efterfølgende fik vi forklaret af guiden, at Laos og Vietnam er tilknyttet to forskellige buddhistiske retninger, og det er derfor, templerne er så forskellige. De meget enkle og smukke Buddha-figurer i Laos er i Vietnam erstattet af nogle meget virkelighedstro og detaljerede figurer, hvor det er svært at se, hvilke der er Buddha‘er, og hvilke der fx er tempelvogtere. Vogterne havde ofte en del våben (sværd/macheter) i hænderne eller omkring sig – det havde vi slet ikke set noget til i Laos.
Efter dette første tempel fik vi en simpel frokost og gik derefter op til den lift, som skulle bringe os op til selve pagoden. Vores bestilling gennem hotellet inkluderede åbenbart lift både op og ned, mens flere af de andre deltagere skulle gå en af vejene. Men da vi først så, hvordan vejen derop er fuldstændig afskærmet af boder og små forretninger på begge sider, og man dermed ingen udsigt har under gåturen, var vi ret glade for vores lift-ture med den smukkeste udsigt over bjergtoppe – mange med fine små pagoder på toppen.

Oppe med liften var der et stykke at gå, før pagoden dukkede frem. Ikke helt som vi havde regnet med. Perfume Pagoda er en klippe-grotte som er blevet lavet til et tempel. En imponerende grotte, som guiden beskrev havde form som en dragemund. Indenfor var der flere små altre og den ene af de 3 munke, som boede deroppe, ledte an i bønner, som mange af de buddhistiske turister tog del i. En helt særlig oplevelse. Stedet er åbenbart meget helligt for vietnameserne, og om vinteren (i højsæsonen) er der kaotisk mange turister. Vi så billeder fra om vinteren, hvor der er timevis af køer undervejs. Endnu engang var vi ret glade for at rejse i lavsæsonen. Det var sjovt at få beskrevet, hvilke altre der bliver brugt til hvilke ønsker – fx en bedre rishøst, godt helbred, en søn, en datter osv.

Efter at have fået taget de sidste billeder gik turen ned igen, med lift, tilbage til båden, en bådtur tilbage og så bussen tilbage til Hanoi. I Hanoi blev vi sat af ved den katolske kirke, hvor der skulle være messe netop på det tidspunkt. Det var der også – og det var en ret speciel oplevelse. Vietnam har områdets største mindretal af katolikker, og det virkede, som om de alle som en var til messe. På pladsen foran katedralen var der sat stole op, så folk sad både indenfor og uden for kirken. Og selv parkeringspladsen var fyldt af motorcykler, hvor folk var blevet siddende for at lytte. Desværre betød det, at vi ikke kunne komme ind og se kirken – men udefra var den utrolig smuk.

Herfra besluttede vi at gå lidt længere sydpå, for at finde en restaurant hotellet havde anbefalet. Vi gik gennem de mest øde gader i lang tid før vi endelig kom frem. Og da vi kom indenfor, så vi så en gigantisk gårdhave fuldstændig proppet med gæster. Alligevel fik vi hurtigt serveret rimelig god mad (vi er blevet lidt forvænte med madstandarden på det seneste…). Vi sagde dog nej tak til dessert – vi havde spottet et is-sted ved siden af restauranten og var helt klar til en is! Is-stedet viste sig også at være en bager, så vi fik købt lidt morgenmad til i morgen og lidt snaks til de næste dages tur til Halong. Derfra gik turen hjem til pakning og de sidste forberedelser.